Resa med hund

Att resa med hund blir allt vanligare. Men hur går det egentligen till? Här får du råd om allt från djurpass till avmaskning och vad du gör om din vän skadar sig eller drabbas av sjukdom när ni är utomlands.

Funderar du på att ta med din hund på nästa semester utomlands?

När du väljer att ta med ditt djur på utlandsresan har du själv det yttersta ansvaret för att ta reda på vilka regler som gäller för att föra in ditt djur till just det land du vill resa till. Du måste också tänka på vad som gäller när du senare ska ta med din hund hem till Sverige igen.

  • Innan du reser
    Reglerna för att resa med djur är olika för olika länder. Dessutom ändras bestämmelserna ibland.
  • Pass
    Du behöver ett särskilt pass till din hund. För att få det måste hunden vara ID-märkt och för resa med hund inom EU behöver ditt djur även vaccineras mot rabies. En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land. För resa till länder utanför EU finns inga gemensamma bestämmelser och krav utan det är ditt ansvar att kontrollera vad som gäller i god tid före resan. 

  • På flyget
    Olika flygbolag har olika regler. Oftast behöver du en speciell djurbiljett till din hund. De flesta bolag tillåter mindre djur i kabinen och de ska då vanligen förvaras i en transportbur som måste hålla sig inom vissa mått. Ditt djur får oftast inte väga mer än åtta kilo, större hundar kan behöva resa i ett separat lastutrymme för djur. Du behöver reservera plats i god tid för att ha med hunden i kabinen. Det är inte alltid det går att boka biljetten över internet.
  • Resa med bil
    Glöm inte att ta reda på vad som gäller för att föra in ditt djur i de länder du reser igenom för att komma till resmålet. Det finns regler för hur hundar får forslas i bil, hur ofta de måste rastas och annat. Lämna aldrig ditt djur i bilen.

  • Här får du veta mer
    För att ta reda på vad som gäller för det land du vill resa till finns all information på Jordbruksverkets webbplats. Här finns fakta om att resa med djur och länkar till EU-ländernas veterinärmyndigheter. Du får även veta vad som gäller när du ska föra in ditt djur till Sverige igen. Du kan också rådfråga respektive lands ambassad. Be att få kontakt med veterinärmyndigheten och begär gärna skriftlig fakta om vad som krävs som du kan visa din veterinär. För resa till Norge finns information att hämta på den norska myndigheten Mattilsynets hemsida. 
  • Skydda din hund under resan
    Att skydda mot smitta handlar inte bara om ditt djurs hälsa. Olika sjukdomar finns i olika länder och kan sprida sig till andra djur och ibland till människan. Vissa vaccin och behandlingar är frivilliga men kan bespara ditt djur och dig själv bekymmer.

Vaccination inför utlandsresa

Olika länder kräver olika vaccinering och det är skillnad på att resa med hund inom och utanför EU. Kom ihåg att Norge inte är med i EU. Ta reda på vad som gäller på Jordbruksverkets webbplats och tänk på att reglerna ändras ibland.
Grundkravet för resa inom EU är att djuret är rabiesvaccinerat. När grundvaccination är gjord får djuret tidigast resa när det gått 21 dagar. Valpar får inte vaccineras förrän vid 12 veckors ålder.
Hur ofta omvaccinering måste ske varierar för olika vaccin och länder. Vid vaccination fyller veterinären i djurets pass med giltighetstid. Sker omvaccinering inom angiven tid krävs ingen ny väntetid innan djuret får resa.

Fästingar utomlands

I Mellan- och Sydeuropa finns den bruna hundfästingen, som kan sprida sjukdom som inte finns i Sverige. Behandla hunden förebyggande med  i god tid innan du reser så att läkemedlet uppnår effekt, och håll koll på hur länge effekten varar. Gå även igenom hundens päls under resan.

Mygg i utlandet

I södra Europa finns sandmyggan som kan sprida leishmania till hund och människa. Det kan ta månader eller år för sjukdomen att utvecklas hos hunden. Sjukdomen är kronisk och kräver livslång behandling. I södra Europa finns också stickmyggan som kan överföra smitta med hjärtmask, som utvecklas i hundens lungor och är svårbehandlad. Det finns effektiva mediciner som skyddar mot angrepp och förebygger sjukdom. Skydda också hunden med myggnät eller håll den inne på kvällen.

Avmaskning i samband med resa med hund

I Europas bergstrakter och andra delar av Europa är rävens dvärgbandmask vanlig. Parasiten kan spridas med räv och hund till människa och ge allvarlig sjukdom. Prata med din djurklinik om vilket avmaskningsmedel som behövs.

Leptospiros

Att vaccinera hunden mot sjukdomen leptospiros rekommenderas om du ska resa till södra Europa. Mer information finns på SVA:s hemsida.

Resa med hund – tips när ni är på plats

Härligt, äntligen på plats. Förhoppningsvis får ni njuta och vistelsen blir underbar också för din hund. Här är några tips för att underlätta tiden utomlands för din hund.

  • Foder och vatten
    Ge hunden samma mat som den får hemma. Att byta foder kan alltid innebära en risk för problem, ta därför med hundens vanliga foder. När det gäller vatten bör djuret få samma sort du själv dricker, det vill säga att om du befinner dig i ett land där man ska dricka vatten på flaska bör du ge detta också till ditt djur.
  • Reseapotek
    Ta till exempel med åksjuketabletter, fästingmedel, myggnät, vätskeersättning, receptfri medicin mot dålig mage, medel mot sandmygg, gummerad elastisk binda och annat som hunden kan behöva i sitt reseapotek.
  • Semestermage
    Om din hund får i sig något olämpligt kan den bli dålig i magen, precis som vi människor, med diarré eller kräkningar som följd. Detta kan i sin tur leda till uttorkning. Kontakta veterinär om djurets allmäntillstånd blir påverkat, eller om det inte återhämtar sig inom kort.
  • Skada eller sjukdom
    Om din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan, sök upp en djurklinik eller ett djursjukhus på plats. Behöver du råd och hjälp, kontakta gärna din veterinär eller ditt försäkringsbolag i Sverige innan du går till en lokal veterinär.

Till sist

Här kommer ytterligare några goda råd och tips för dig som funderar på att resa med ditt djur. Har du tänkt på allt? Trevlig resa!

  • Försäkring
    Det är förstås bra att se till att din hund är försäkrad på resan. Kontrollera i god tid vad som gäller för veterinärvård i det land du ska besöka.
  • Tullen
    När du kommer tillbaka till Sverige måste du gå på rött i tullen. Där kontrolleras att alla papper om hunden är i ordning. Du måste ha originalhandlingar. Kolla upp på Jordbruksverkets webbplats vad som gäller. Du hittar också information på Tullverkets webbplats.
  • Förbered ditt djur
    Förbered din hund inför resan. Vänj den vid buren den ska resa i. Ska ni åka till en stad är det bra att öva på att vistas bland mycket människor i stadsmiljö. Åk till exempel buss eller tunnelbana med mycket människor.
  • Lämna din hund hemma?
    Du som djurägare bör alltid ställa dig frågan om det är bättre att lämna din vän hemma. Att resa kan innebära en påfrestning för djuret, inte minst om resan är lång eller förstås om det måste resa i ett lastutrymme. Hunden riskerar också att utsättas för smitta och sjukdom, både under resan och när ni kommit hem, då smittan kan spridas hemma. Gäller det en kortare resa är det bra att fundera på om det är bättre att lämna hunden hemma hos en djurvän eller ett bra djurpensionat.

Resa med hund – utställning, import, export mm

Den här informationen är inriktad på att resa med djur på semester och liknande. Men också resor med djur för utställningar och transport över gränserna för privat import och export förekommer. Alla transporter ska ske på ett säkert sätt och djuren får inte utsättas för skador eller lidande. Det är förstås också viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Ta reda på mer på Jordbruksverkets webbplats.

Till Jordbruksverkets hemsida »

Till Tullverkets hemsida »

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen